KURS PODSTAWOWY 

Zajęcia będą miały charakter pracowni, czy też ćwiczeń, w czasie których wino zostanie rozebrane na czynniki pierwsze.

1.Podstawowe rodzaje wina, podawanie wina, wybór kieliszków do danego wina

Zostanie pokazany wpływ, jaki na charakterystykę wina ma sposób produkcji (wina białe, czerwone, różowe), przechowywania, podawania. Wina będą podawane i degustowane w szklankach i kieliszkach. Zostanie podane wino zbyt chłodne i zbyt ciepłe.
Zostaną przedstawione wina z błędami, źle przechowywane: utlenione, z lotną kwasowością, jeśli się uda z brettem i chorobą korkową (TCA).

2. Jak degustować i omawiać wino
Omówione zostaną podstawowe grupy aromatów win białych i czerwonych.
Przeprowadzone zostaną ćwiczenia z wykrywania w winie tanin, kwasowości, ciała i alkoholu.
Podawane wina będą co najmniej bardzo dobre, zrobione z tych samych szczepów (Chardonnay, Pinot Noir), ale o kompletnie innej charakterystyce: barwie, profilu aromatycznym i smaku.

3. Jak stworzyć nieakceptowalne połączenie winno-kulinarne
Łączenie potraw z winem
Omówienie skutków połączeń
Czas trwania kursu: 4 godziny
Liczba uczestników: 12
Liczba degustowanych win: 8
Cena: 250 zł

SZYBKI FORMULARZ ZGŁOSZENIA